Ağır Yük Taşımacılığı
Ağır yük taşımacılığı; teknik olarak normal kamyon veya tırlarla taşınamayacak büyüklük ve ağırlıktaki yüklerin yurtiçi ya da yurtdışına taşınması işlemine verilen isimdir. Profesyonel ekiple yapılması oldukça önemlidir, çünkü bu taşıma şekli için mühendislik bilgisi gereklidir. Yükün kısa sürede ve güvenli şekilde taşınması işlemi ancak alanında uzman kişiler yürütülebilir. Ağır yük taşımacılığına uluslararası platformlarda lowbed taşımacılığı da denilmektedir. Lowbed ismi de, bu taşımacılık şekli için özel olarak üretilmiş yarı römorklardan gelmektedir. Halk arasında uzunlukları sebebiyle “yol treni” şeklinde de isimlendirilir.
Ağır Yük Taşımacılığına Neden İhtiyaç Var?
Ağır yük taşıma işlemi küçük ölçekli nakliye firmaları tarafından yapılamaz. Uluslararası ve yurt içi karayolu taşıma yönetmeliğine göre standartların dışında, normal kamyonlarla taşınamayacak büyüklükte veya tonda yüklerin taşınması için özel olarak römorklar üretilmiştir. Bunlara lowbed denir. Belli bir ağırlığın üzerindeki yüklerin taşınması esnasında yollar zarar gördüğü için lowbedler tercih edilir. Bu yükler taşınırken çok yavaş ilerledikleri için özel taşımaya ihtiyaç duyulur; lowbedler taşıma kolaylığı verir ve dengeyi sağlar.
Ağır yük taşımacılığında taşınan yüklerin ağırlığı karayolunda 150 tonla sınırlıdır. Karayolunda taşınması mümkün olmayan yükler için ise denizyolu kullanılır. Ağır yük taşımacılığı için özel olarak üretilmiş gemiler mevcuttur.
Ağır Yük Taşımacılığında Neler Taşınır?
- Gabari-dışı yük taşımaları
- Tekerlekli ve normal vinçler
- Vinç malzemeleri
- Santraller
- Gemi motorları
- Döküm üniteleri
- Fabrika taşımaları
- İnşaat ve iş makineleri
- Tekneler ve yelkenliler
- Rüzgar tribünleri
- Boru hatları
- Köprü kirişleri
- Jeneratör taşımaları
- Çelik kafes konstrüksiyonlar
Yola çıkmadan önce yükün analizinin yapılması gereklidir. Analiz sonrasında yük için taşıma koşulu belirlenir. Ardından navlun iş makineleri aracılığıyla yüklenir. Analiz sonucunda, navlun ulaşması gereken konuma göre belirlenen güzergah doğrultusunda taşıma işlemi başlar. Ekibin profesyonel olması yol konusunda da önemlidir. Uluslararası yol kurallarını bilmeleri ve işlemleri buna göre şekillendirmesi gereklidir. Ayrıca, aracın gümrükte takılmaması ve sigorta yapılması lojistik firmasının profesyonelliğini gösterir.
CETA international transport, lowbed yani ağır yük taşımacılığında da hizmet vermektedir. Geniş network ağı sayesinde gümrükte sorun yaşanmaz. Ayrıca kendi bünyesindeki sigorta şirketi ile navlun güvence altındadır.